maandag 13 februari 2012

More Than This

Hey mensen.

Ik heb deze week niet heel veel tijd, dus heb ik besloten een stukje hierneer te zetten, dat ik moest doen voor Frans, en het een beetje bij te werken. Je moest een schilderij kiezen en beschrijven. Het was wel een leuke opdracht. Maar ja, hier is hij.


Naar mijn mening is een van de beste schilders ooit Rene Magritte. Ik houd van de surrealistische stijl van hem, en zijn ideeën vind ik beter dan die van Salvador Dali. Voor iemand die niet weet wat surrealisme is, wat heel normaal is, het is een stijl in de kunst. Alles is heel dromerig. Ook is het zo dat bij surrealistische schilderijen het schilderij in het begin er normaal uitziet. Gewoon een saai schilderij waar niets mis mee is. Maar als je beter kijkt dan zie je dat iets niet klopt. Dat er iets vreemds aan de hand is. Bij het schilderij wat ik dus gekozen had is dat ook zo. La Condition Humaine heet het schilderij, maar er zijn meerdere versies. het lijkt op een normale kamer met een raam, waardoor je naar buiten kijkt. Maar het raam blijkt een schilderij te zijn, als je beter kijkt. Je denkt dus dat het de wereld is, de realiteit, maar het blijkt een schilderij, een foto, een weerspiegeling te zijn.
Dit is, denk ik, een verwijzing naar de grottheorie van Plato, die echt superepic en diep is. Het verhaal is dat wij mensen leven in een neppe wereld. We leven niet in de realiteit, zegt Plato. We denken dat we dat doen, maar het klopt niet. En als iemand zegt dat we leven in een neppe wereld, worden we pissig en geloven we hem niet. Persoonlijk vind ik dat een heel vreemd idee. Het klopt, denk ik, wel, maar het blijft vreemd. Maar terug naar het schilderij. Die heeft dezelfde boodschap. De wereld is niet echt. We zien de buitenwereld, maar het is een weerspiegeling daarvan, een neppe wereld. Het is een spiegel van de realiteit. Een spiegel.
Ik denk dat kunst een spiegel is, een spiegel van de realiteit. niet van "onze" realiteit, zoals we vaak denken, maar de spiegel van de echte realiteit. Kunst is, in ons leven, het meest echt. Kunst is een middel zodat we naar de waarheid kunnen komen.

Ik dacht zelf dat dat echt mindfucking was, maar dat is maar mijn mening. Terug naar het surrealisme. Daarom vind ik het cool, omdat het simpel, maar toch diep is. Ook is het vaak grappig, bijvoorbeeld bij andere schilderijen van Magritte. Ik vind de schilderstijl van Magritte ook leuk, hij schildert altijd nette mannen met bolhoeden, met wolken, pijpen en andere dingen. Het is komisch, naar mijn mening. Ik raad je echt aan om meer schilderijen van hem te bekijken, ik vind ze stuk voor stuk geweldig.
Er zijn 2 liedjes waaraan ik altijd moet denken, bij dit schilderij. More Than This- The Cure en La  Fee Verte- Kasabian. More Than This gaat over of er in dit leven meer is, en dat je altijd blijft twijfelen of dit leven nou echt is. La Fee verte gaat daar ook een beetje over, niet heel veel. Eigenlijk wilde ik gewoon Kasabian aanraden, want ze zijn geweldig.
Ik ben zeker niet de enige, maar ik krijg altijd ideeën voor boeken als ik muziek luister. En bij More Than This dus ook. Ik had het idee over een boek dat het gaat over een jongen, die wakker wordt uit zijn normale leven, en wakker wordt in een magische surrealistische wereld. Een beetje een Fantasyboek. Ik vond het goed bij dit onderwerp passen.

ANOTHER SECOND OF MY LIFE
NOT KNOWING IF IT'S TRUE
MAKE-BELIEVE IN NOTHING
IT'S ALL I WANT OF YOU
WHISPER ME THE SECRET
WHISPER ME...

"THERE IS ALWAYS SOMETHING OTHER...
SOMETHING MORE THAN THIS"
- The Cure

(Sorry for the long post, dit zeggen ze ook altijd op 9Gag, en ik snap nooit waarom, want zo wordt de post nog langer)

3 opmerkingen:

  1. Magritte vind ik ook heel goed, maar toch ben ik nog meer onder de indruk van Dali. :) Leuk geschreven! Kreeg je er ook een cijfer voor?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik kreeg een 7. Ik zou eigenlijk een 9 krijgen, maar ik kende het niet uit mijn hoofd. Maar dit stuk is erg veranderd hoor. Dali is idd erg cool, vooral zijn snor.

      Verwijderen

Laat je mening horen!
Blijf wel netjes, let op je taalgebruik, zaai geen haat. Spammen wordt niet op prijs gesteld.