woensdag 15 februari 2012

Gorillaz!


(Uitkijken, dit is meer een fanblog voor Gorillaz, dus als je ze niet kent of niet leuk vindt, lees dit maar niet. Het is vooral geweldig dit en fantastisch dat, maar dat vind ik er persoonlijk ook van.)

Hey.
Ik en Norbert hadden een paar dagen geleden een gesprek over wat het beste liedje is van de Gorillaz. Alleen waren we het totaal oneens. Dus ik dacht: ik maak even een blog over wat ik de beste liedjes vind van hun, en waarom. Hier is mijn top 15, en dit was zo moeilijk om te maken, omdat ze allemaal geweldig zijn.

15. Clouds Of Unknowing
14. Superfast Jellyfish
13. Clint Eastwood
12. Stop The Dams
11. Some Kind Of Nature
10. Kids With Guns
9. Amarillo
8. El Manana
7. Rhinestone Eyes
6. Sound Check (Gravity)
5. Demon Days
4. Empire Ants
3. Tomorrow Comes Today
2. Hong Kong

1 zeg ik pas aan het einde, ik ga eerst zeggen waarom ik deze gekozen heb.

15. Ik vind het fijn aan Plastic Beach dat je niet stopt met luisteren na 7 of 8 liedjes, wat ik na sommige andere de albums wel heb. Ik ken de laatste liedjes dan nooit zo goed. Maar ik vind dat het laatste deel van Plastic Beach erg goed is. Ik wilde er gewoon een van kiezen. Ik zat te twijfelen tussen Clouds Of Unknowing en Pirate Jet, maar ik koos toch de eerste, omdat de stem van Bobby Womack zo mooi en blues-achtig klinkt.

14. Het leuke aan Gorillaz is dat ze niet alleen serieus zijn. Dit liedje is een voorbeeld. Het is een namaak-reclame, het zou zo een Youtube video kunnen zijn. Ook zijn de bas en drums geweldig op elkaar ingespeeld.

13. Clint Eastwood is hun eerste hit. In de vroege dagen van Gorillaz, maar daarom nog niet minder geniaal. De rap vind ik erg goed in dit liedje, vooral de zin: "Lifeless, to know the definition for what life is." Ik vind hem zo goed omdat hij mij zo tegenspreekt. Ik denk juist (te) veel na, maar deze quote zegt eigenlijk dat je je daar niet bezig mee moet houden. Erg goed liedje, maar het refrein gaat net iets te lang door.

12. Stop The Dams is zo relaxend. Ik vind het erg jammer dat weinig mensen D-Sides echt kennen, omdat hij echt goede liedjes heeft, zoals deze. Ik ben een keer in slaap gevallen met dit liedje, dat was heerlijk. De eindliedjes op de albums van de Gorillaz zijn altijd goed, en ik vind deze ook erg lijken op Demon Days.

11. Some Kind Of Nature lijkt, naar mijn mening, heel erg op Kids With Guns. Allebei zijn ze erg goed. Het gezang van Damon Albarn en Lou Reed (Velvet Underground) is erg neutraal, misschien een beetje vrolijk. Maar dan komt er een emotioneel stuk, wat erg goed is. Dat is de kracht van dit liedje.

10. Kids With Guns heb ik toch op 10 gezet omdat de tekst beter is. Verder lijkt hij dus erg op Some Kind Of Nature, wat zeker niet negatief is.

9. Amarillo is het enige liedje op de lijst van The Fall. The Fall is een album wat Damon Albarn gemaakt heeft tijdens de tour op een iPad. Het is niet normaal dat zoiets moois er uit voortgekomen is. Ik heb niet zoveel met Apple, maar ik wil hun voor dit album bedanken. Ik ken het album nog niet heel goed, maar ik vond Amarillo meteen al geweldig.

8. El Manana is een mooi vervolg op Feel Good Inc. Een rustig, melancholisch nummer. Ik weet niet waarom, maar de tekst en muziek passen gewoon goed bij elkaar, het is gewoon mooi.

7. Nu wordt het moeilijk. Rhinestones Eyes is een van de beste, maar hij komt net niet in de top 5. Het nummer is erg toegankelijk, maar de lyrics zijn nogal ingewikkeld. Toch een geweldig nummer, jammer dat er geen videoclip voor is gemaakt.

6. Sound Check (Gravity) is geweldig. Ik vind het stuk aan het begin zo mooi. Het weerloze, zielige. Perfect. En dan een hard stuk erdoorheen. Ik hoef niet veel te zeggen, het geeft me gewoon een bepaald gevoel. Een gedachte die ik niet krijg bij andere liedjes. Daarom vind ik de Gorillaz zo goed. Ze verschillen altijd.

5. Demon Days wilde ik eigenlijk hoger zetten, maar de anderen zijn ook zo goed. Het klassieke is erg mooi. Het lijkt wel alsof er engelen vanuit de hemel zingen en de mens verachten. Luister maar naar de tekst. Maar het blijft mooi.

4. Empire Ants is het beste nummer op Plastic Beach. Vooral het begin is goed. Het gevoel wat erin gelegd wordt is mooi. 1 punt is dat het liedje niet echt op een goede plaats staat op het album. Net na Superfast Jellyfish. Dat is nogal raar, omdat niet echt een serieus nummer is, en deze juist wel.

3. Tomorrow Comes Today. Het eerste liedje van Gorillaz, eigenlijk. Maar zo goed. Je hoort nog een beetje een Blur-liedje (Blur is de eerdere band van Damon Albarn, de zanger). Het depressieve is zo mooi. De tekst is geweldig. Ik hoef er niets meer over te zeggen.

2. Hong Kong is niet zo bekend. Het staat op D-Sides. Maar het is zo'n mooi liedje. De Chinese invloed is geweldig, zo rustgevend. 7 minuten duurt het, 7 minuten weg van de stress, de wereld. De stem van Damon Albarn maakt je meteen rustig. Het is leuk dat ze hun invloeden overal vandaan halen. Gorillaz is geen band uit Engeland, maar een band uit de wereld, en dat wordt in Hong Kong duidelijk.

En nu, nummer 1.

1. Feel Good Inc. Het is gewoon het beste liedje, naar mijn mening. Ik ken de Gorillaz hierdoor. Ik weet nog, toen ik op vakantie was, dat dit liedje erg populair was in het buitenland. We hadden toen een appartement en de TV had echt 20 muziekzenders uit allemaal verschillende landen. En Feel Good Inc. werd altijd gedraaid. Maar niet alleen daarom. De gedachte erachter. Het gaat over de wereld, waarin wij leven. En wij leven niet in vrijheid, we leven in de toren (in de videoclip). We komen in opstand en dan worden we onderdrukt, maar we blijven dromen naar de buitenwereld. Maar de leiders hersenspoelen ons en zeggen dat ons leven nu al goed is, en dat je je goed moet voelen. Daarom hoor je ook de hele tijd een zachte stem die zingt: Feel Good. Het is nu heel snel uitgelegd, maar dit is het concept. Echt geweldig. 

Love forever, love is free
Let's turn forever you and me Windmill,
Windmill for the land
Is everybody in? - Gorillaz (Feel Good Inc.)


 

7 opmerkingen:

 1. Feel Good Inc. en Clint Eastwood zijn ook mijn favorieten. Maar volgens mij zijn die ook lekker bekend.

  Het concept van Feel Good Inc. kende ik nog niet. Interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Feel Good Inc op 1? Niet mee eens!
  En er staat niets van G-sides in?
  Ik ga ZO hard mijn eigen top 15 maken! >:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was mijn bedoeling! Maar ik ben hier ook niet zeker van, en ik ken G-Sides amper, net zoals jij D-Sides amper kent.

   Verwijderen
  2. Ik weet het ^^. Ik ga je later deze avond KILLEN in mijn top 15, je wilt niet weten, jongen! Moet wel zeggen dat ik het over veel liedjes, waaronder Sound Check, Tomorrow Comes Today en Superfast Jellyfish helemaal met je eens ben! En als jij G-sides nou eens ging luisteren en ik D-sides meer ging luisteren? Also, ik vind het nog steeds belachelijk dat 5/4 er niet in voorkomt. Maar goed. ^^

   Verwijderen
 3. Jaaa, superfast jellyfish is grappig he :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha leuk dat je zo enthoussiast erover schrijft! Eerlijk gezegd ben ik niet zo fan van ze. Maar dat is voor iedereen anders natuurlijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen zijn eigen mening, ik hou ook van totaal andere muziek.

   Verwijderen

Laat je mening horen!
Blijf wel netjes, let op je taalgebruik, zaai geen haat. Spammen wordt niet op prijs gesteld.