vrijdag 20 mei 2011

Boekweit. 'Vergeten graan'?

Hoi iedereen!
Jup, je ziet de titel goed. Boekweit. Het wordt gezien als vergeten graan. Sommigen zullen dus denken: 'Huh, wat is boekweit?'. Maar anderen denken misschien: 'Hahaha, boekweit, voor oude vrouwtjes met geiten-wollen-sokken en brandnetel thee!'. Nee, vooroordelen. Als je boekweit kent, denk je misschien snel aan een plakkerige, dikke, brokkelige smurriepap. Dit idee gaan we even de wereld uit werken. Ook als je boekweit niet kent, leer het vooral kennen!
Een geheimpje: Boekweit is het lekkerste wat er bestaat! Als je het maar goed maakt.
Het laatste, daar gaat het om. Het idee van een dikke smurrie is nog bekender geraakt door de film Hoe overleef ik mezelf?. Het is een korte scène, maar voor mij viel het best op toen ik de film zag. Rosa (de hoofdpersoon), zit aan tafel, en krijgt een dikke pap voor haar neus. "Iewl, wat is dit?" "Dat is boekweit". Nee, het is misschien wel boekweit, maar helemaal verkeerd! Ik zal vertellen hoe je boekweit heerlijk maakt.
Boekweit moet je niet laten verzuipen in het water, en lang op de hoogste stand vuur laten staan. Dan krijg je die vieze pap. Ik heb van mijn moeder geleerd hoe het echt moet. In Litouwen (daar komt mijn moeder vandaan), is het populair, en in elke supermarkt te vinden. De Litouwers hebben er zeker verstand van. Eigenlijk hebben Litouwers verstand van eten in het algemeen!
Dit is wat je moet doen:
1. Je neemt een theekopje boekweit. (Dit lijkt weinig, maar het gaat uitzetten. Je zal zelfs wat over houden als je alleen eet, maar dit is niet erg. Als je over hebt kun je dit in de koelkast bewaren, en later opwarmen.)
2. Je pakt een teil en een zeef. Je moet er wel opletten dat de boekweit niet door de zeef heen gaat, de gaatjes moeten dus klein zijn. De doet het kopje boekweit in de zeef, en legt hem op de teil. Je laat dat water door de zeef met boekweit heen gaan, gewoon met de kraan. Als de teil vol is, zwemt de boekweit in de zeef in het water. Maak de boekweit goed schoon, door wat te roeren met je hand, en goed afspoelen.
3. Als het goed schoon is neem je de zeef het het boekweit uit de teil met water. Het schone boekweit doe je nu in een ruime pan. Het water uit de teil heb je niet meer nodig.
4. In de pan met boekweit ga je nu water toevoegen. Per theekopje boekweit, gebruik je drie theekopjes water. Als je dus twee theekopjes boekweit hebt, gebruik je zes theekopjes water.
5. Nu zet je de pan met het water en boekweit op het vuur, op de hoogste stand.
6. Strooi een snufje zout in de pan. Doe de deksel op de pan.
7. Nu wacht je tot het water begint te koken. Let goed op, dit is het belangrijke gedeelte.
8. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag. Bijna op de laagste stand.
9. De pan laat je nu op het lage vuurtje 20 minuten sudderen. Hou de deksel op de pan.
10. Na deze 20 minuten doe je het vuur uit. Al het water is nu weg. De boekweit heeft dit naar binnen gezogen. Als je de deksel er te lang af laat, vliegt alle smaak weg. De boekweit is geen pap, maar je hebt een pan vol losse boekweitjes. Het is net als rijst. Afzonderlijke rijstkorrels.
11. Nu laat je de gesloten pan een kwartiertje staan. Zonder vuur, gewoon in de pan laten rusten.
De boekweit is nu klaar, na het rusten kun je het eten. Om het het lekkerste ooit te maken, strooi je er wat zout op. Ook kun je tomatensaus of ketchup toevoegen. Deze twee manieren zijn mijn favorieten. Je kunt het natuurlijk ook zonder iets eten. Olie en basilicum is ook een optie.
Boekweit kun je gewoon los eten met bovenstaande toevoegingen. Een glaasje warme melk erbij maakt het helemaal af. Je kunt boekweit ook bij een complete maaltijd eten, als vervanger van aardappelen.

Boekweit in hier in Nederland niet te koop in elke supermarkt. Je kunt dit halen bij bio- of ecowinkels. Vandaar dat vooroordeel dat het voor ecostrijders is.
Het is lekker, gezond, en je wordt er niet dik van!

Ik hoop dat jullie er wat aan hadden, en dat het smurrie voor oordeel de wereld uit is ;)

xxxx, tot snel!

1 opmerking:

  1. Dank je wel voor de uitleg... Ik ga er mee aan de slag... :)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat je mening horen!
Blijf wel netjes, let op je taalgebruik, zaai geen haat. Spammen wordt niet op prijs gesteld.