donderdag 21 juli 2011

Schooluniformen

Hoi allemaal!
Je ziet de titel al: schooluniformen. Dat is waar ik het vandaag over wil hebben. Er zijn veel verschillende meningen over, meningen voor, meningen tegen. In Nederland is het niet gebruikelijk om naar school een uniform te dragen, maar in veel landen is dat de normaalste zaak van de wereld. Er zijn ook veel verschillen in de uniformen. We kijken naar de landen waar schooluniformen gebruikelijk zijn, of zelfs verplicht. Zijn uniformen goed voor op school, of juist slecht? En wat is nou het nut van een schooluniform?






Op de basisschool droeg ik zelf ook een soort uniform. En dan niet voor in de klas, maar alleen voor gym. De hele school droeg dezelfde korte broekjes, en het school T-shirt. Vroeger dacht ik altijd dat dat op elke school zo ging, want ik heb nooit op een andere basisschool gezeten. Op de middelbare school vond ik het in het begin best gek dat we zelf aan mochten doen wat we wilden tijdens de gym, en ik kwam er toen pas achter dat niet elke school vaste gym kleding had.

In België worden ook soms uniformen gedragen, maar meestal zijn er alleen kledingvoorschriften die bijvoorbeeld de kleur van de kleding bepalen. Bijvoorbeeld alleen donkerblauwe kleding.
Zo gelden er ook in meer landen op scholen kledingvoorschriften waar geen uniformen gedragen worden, maar waar er toch op de kleding wordt gelet. Er zijn scholen die bijvoorbeeld naveltopjes of laag hangende broeken verbieden.

De 'echte' uniformen vind je over de hele wereld verspreid, in elk werelddeel worden wel uniformen gedragen. In veel landen is dit echter niet wettelijk verplicht, daar mogen de scholen zelf bepalen of ze een uniform gebruiken. In landen waar dit gebruikelijk is is dat eigenlijk wel vanzelfsprekend, ook al staat het niet in de wet. In Singapore is elke school verplicht uniformen te gebruiken.
In Europa zijn de minste landen waar uniformen gedragen worden, maar in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn er op de meeste scholen wel uniformen.

Meestal bestaan de uniformen niet uit één vaste set, maar zijn er verschillende kledingstukken die gedragen worden afhankelijk van het weer. In de winter ga je bijvoorbeeld niet met een T-shirt met korte mouwen lopen (lijkt mij). Zo zijn er ook vaak sweaters, of blazers voor het koude weer, en voor jongens korte broeken voor warm weer. Ook zijn er vaak petten of hoedjes met het schoollogo erop.

In Japan zijn er scholen waar er matrozenpakjes worden gedragen als uniform. Zo zijn er dus nog best veel verschillen tussen de uniformen.



Kleuters hebben vaak ook een ander uniform. Dit zijn vaak erg schattige jurkjes, witte kousjes met een lief kantje. Ze hebben hun haar naar achter met een bijbehorend elastiekje.
Ik ben zelf in Engeland geweest, en ik zag daar veel kleine meisjes in jurkjes met het schoollogo rondhuppelen, en ze voelden zich daar prima bij. Ze leken er soms ook trots op te zijn. Ik zag ook twee meisjes naast elkaar lopen, beide van dezelfde school. Het ene meisje had een lichtroze jurkje met witte blokjes, en de ander hetzelfde patroontje, maar dan in lichtgroen. Misschien hebben ze dus zelf hun kleur mogen uitkiezen.

Uniformen zien er bijna altijd netjes en formeel uit, waar de jongens stropdassen dragen en meisjes nette rokjes onder een bloes. Vaak moet ook het haar van meisjes netjes naar achteren in een staart of een knotje.



Netjes en formeel, dat is voor de scholen het beste om uit te stralen, en dit doen ze met de schooluniformen. Het ziet er verzorgt uit, en het laat zien dat er in de school discipline heerst, net als structuur en traditie. Ouders sturen hun kind al snel naar een school die dit uitstraalt, vooral met behulp van de uniformen.
Nog een belangrijke reden voor uniformen op school is om het verschil tussen arm en rijk weg te werken. Vaak is er op scholen zonder uniformen een groot verschil, en lopen de rijke leerlingen in dure merkkleding. De leerlingen die dit niet hebben worden dan buitengesloten of zelfs gepest. De uniformen zouden er dus voor zorgen dat er niet meer kan worden gepest om de kleding.
Het is duidelijk merkbaar dat leerlingen zich ook echt anders gaan gedragen. Ze houden zich beter aan de regels, die vaak ook strenger zijn in scholen waar uniformen worden gedragen. Ze hebben meer discipline, en tonen respect voor leraren en medeleerlingen.
Daarbij hebben de leerlingen ook geen gedoe in de ochtend wat ze nou weer moeten aantrekken. Geen gevalletje 'een kast vol kleren en nog niets aan te trekken', maar gewoon meteen uniform aan, geen gedoe.
Scholen gebruiken uniformen om een geheel te vormen. Dat alle leerlingen in een school als het ware bij elkaar horen. Veel ouders vinden dit ook aantrekkelijk, dat hun kind deel kan uitmaken van een geheel.

Dat geheel, dat is ook wat veel mensen juist niet goed vinden. Elke persoon is een individu, heeft een eigen stijl, en wil dat ook kunnen uiten. Het dragen van uniformen op school houdt deze uiting en creativiteit tegen. Kinderen en jongeren moeten de vrijheid hebben om zichzelf te laten zien door middel van kleding die ze dragen.
Zou het kunnen dat ook de leiding van scholen inziet dat kinderen vrijheid moeten hebben in het dragen van kleding? Als ze in de kleuterklassen de kinderen laten kiezen welke kleur ze aan willen, zien ze dat toch wel in. Misschien laten ze de kleuters kiezen omdat ze het nog niet zo goed begrijpen dat de uniformen er zijn om een eenheid te vormen. Dit is wel wat ik ervan maak hoor, het kan natuurlijk ook een heel andere reden zijn. Toch lijkt dat me logisch.
Veel mensen vinden hierbij ook dat het té netjes en streng is voor een kind. Het ziet er te volwassen uit, en dit zou ook invloed hebben op het kind.
Vaak wordt er ook niet geloofd dat het het verschil tussen arm en rijk zou wegwerken. Nog steeds zou het verschil te merken zijn aan de verzorging van het uniform. Kinderen van rijke mensen lopen rond in een schoon, glanzend, fris, en lekker ruikend uniform, en bij arme mensen zijn de uniformen minder verzorgt. Als het versleten raakt kunnen ze misschien geen nieuwe kopen, terwijl rijke mensen misschien wel drie extra uniformen hebben.


Ik heb op het forum van www.girlscene.nl rond gevraagd wat onze generatie ervan denkt. Of ze voor of tegen zijn, en waarom.
Het is vrijwel 50/50 wat betreft voor of tegen, en de meningen vullen elkaar echt aan, velen zijn het met elkaar eens.

Mensen die tegen het dragen van een uniform zijn vinden vooral de eigen stijl belangrijk, en willen dat laten zien, vooral op school, waar ze door veel leeftijdgenoten worden gezien.
Niemand is gelijk, en dat moet zo blijven.
Er zal toch te zien zijn wie rijk is en wie niet, altijd zullen de rijkere met iPhones blijven lopen. Het doel om het verschil tussen arm en rijk weg te werken zal zo dus niet worden bereikt.

Mensen die voor het dragen aan uniform zijn vinden de gelijkheid toch wel aantrekkelijk. Zij geloven er wel in dat er niet meer gepest wordt over kleding.
Als het er leuk uitziet hebben velen er geen moeite mee.

Veel mensen, waaronder ook ik, zijn aan de ene kant voor, maar aan de andere kant ook weer tegen. Je moet toch jezelf kunnen uiten, maar eigenlijk zou het ook wel pesterijen kunnen voorkomen.
Persoonlijk denk ik dat er in Nederland toch niet echt iets van zou komen. Je hoort hier niemand klagen, of brieven naar de regering sturen. Nederland blijft volgens mij een land zonder uniformen.

Tot slot vind ik dit ook wel even leuk om te laten zien:

Kijk, de schooluniformen worden vaak nog best 'fashionable' gezien. In veel Anime plaatjes en films worden de schooluniformen getekend als überschattig en sexy. Met minirokjes en strikjes. Hmm, ik vind dat niet echt iets.

Wat vinden jullie? Laat een berichtje achter! Ik vind dat interessant om te lezen!

Doei! xxx :D

1 opmerking:

Laat je mening horen!
Blijf wel netjes, let op je taalgebruik, zaai geen haat. Spammen wordt niet op prijs gesteld.