maandag 20 februari 2012

Ironie- So leave your favourite photograph  The only thing you had that lasts  And go back to the sandy shores  The velvet skies are ours once more
Deze tekst komt uit het bovenstaande liedje, "Sold as Seen" van I am Kloot. Ik luister dit nummer best vaak de afgelopen dagen, vooral omdat ik de lyrics mooi vindt.
Veel nummers van I Am Kloot zitten vol met ironie, bijvoorbeeld het nummer "Proof", wat ik laatst ten onrechte als liefdesliedje bestempelde (sorry daarvoor, ik had het nummer pas twee keer geluisterd. Phil wees me er later op dat het nummer eigenlijk vol ironie en bitterheid zat...) .
Bij het woord 'ironie' moet ik de laatste tijd steeds een beetje denken aan een schilderijtje wat ik op mijn kamer heb staan, dat ik gekocht heb in een museum in Londen. Ik zal het even beschrijven.
Het schilderij heeft drie gekleurde bloemen in het midden, een roze achtergrond en zit in een witte lijst. Klinkt ontzettend gay is je eerste reactie, toch?
NOU, wacht maar. Want zo gay is het niet. Midden over het schilderij heen, staat namelijk in grote grijze letters het woord 'WHATEVER'. Ikzelf vind dit briljant. Het is pure ironie. Het zicht op de bloemen en de roze achtergrond wordt je compleet ontnomen doordat het meest onverschillige woord ooit er in grijze letters overheen geverfd staat. Ik heb het zelf ingelijst, wat niet helemaal lukte. Achteraf ben ik blij dat het niet gelukt is, want de ironie van het schilderij is nog groter geworden omdat het scheef in z'n lijst hangt. Dat maakt het gewoon compleet.
Dit schilderijtje stond in deze staat een paar maanden lang naast mijn bed, tot ergens halverwege vorige week.Toen ik van iets van mijn kast wilde halen, stootte ik het per ongeluk om en brak de lijst. Mijn eerste reactie was natuurlijk schrik, omdat de lijst kapot viel, maar die schrik verdween snel. De lijst was namelijk niet helemaal gebroken. Onderaan de lijst, vanuit het midden, liepen een aantal scheuren naar boven toe. Verder ontbrak er glas op een paar plekken, en een groot deel van het afgebroken glas was naar binnen toe gevallen, oftewel het lag op de bodem van de lijst, tussen het schilderij en het resterende glas in.
Ik had echt het gevoel een meesterwerk in handen te hebben. Als ironie geld waard was, was ik op dat moment miljonair. Het roze schilderijtje met bloemen, met 'WHATEVER' eroverheen geschilderd in grijze letters, scheef hangend in een lijst met gebroken glas. Ik vind het briljant.
(Dat er vandaag nog een blog van mij is is omdat Laura het te druk heeft om te bloggen. Ze zal vanaf deze week weer zelf in een soort van regelmaat gaan bloggen, maar Phil en ik zullen heus nog wel eens terugkomen. Voor nu, tot ziens!)

- We're fake, for real  Our minds are steel  Our eyes are green  We're sold as seen - I Am Kloot (Sold As Seen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat je mening horen!
Blijf wel netjes, let op je taalgebruik, zaai geen haat. Spammen wordt niet op prijs gesteld.